Létrehozva 2015. március 12. (csütörtök) 09:46

Tisztelt Állampolgár!

Az állampolgárok bevonásával válik teljessé a szélessávú térkép

A kormány a Digitális Nemzet Fejlesztési Programban célul tűzte ki, hogy 2018-ra Magyarország teljes területén elérhetővé tegye a 30 Mbps sávszélességű internetet. Az eddigi legnagyobb volumenű hálózatfejlesztés eredményes végrehajtása érdekében országos szintű térképes adatbázis készül az újgenerációs szélessávú hálózati lefedettségről. A következő évek beruházásait megalapozó adatok pontosításához a kormány a lakosság közreműködését kéri.

A meglévő internetkapcsolatok felmérése 2014 végén kezdődött. A rendelkezésre álló nyilvántartást a Magyarországon hírközlő-hálózattal rendelkező, azt üzemeltető cégek adatszolgáltatása alapján állították össze.

A kormány most a lakosság segítségét kéri az elkészült adatbázis megbízhatóságának, érvényességének teszteléséhez. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium online adategyeztetést indít, amelynek keretében az állampolgárok 2015. március 15-ig az Ügyfélkapu rendszerén keresztül jelezhetik, ha a térképen szereplő szélessávú lefedettségi és sebességi adatok eltérnek az általuk tapasztalttól.

A "Szélessávú Térképes Adategyeztetés" oldalon bárki megkeresheti a lakóhelyét, és megtekintheti a címén az adatbázis szerint elérhető internet szolgáltatás három minősítési kategória, valamelyik színjelzését. Az első kategóriába azokat a címeket soroltuk (fehér színnel jelzett), ahol nem érhető el szélessávú internet szolgáltatás, második kategóriába tartoznak azok a címek, ahol 30 Mbit/s-nál alacsonyabb az internet letöltési sebessége (sárga színnel jelzett), és végül a harmadik kategóriába soroltuk azokat a címeket, ahol a letöltési sebesség 30 Mbit/s-nál magasabb értékű (piros színnel jelzett). A résztvevők egy űrlap kitöltésével véleményezhetik az adott szolgáltatás minőségét. Az adategyeztető felület a http://szelessav.e-epites.hu linken érhető el.

A kormány bízik a lakosság tevékeny részvételében, hiszen az elektronikus hírközlési hálózatok fejlesztését célzó pályázatok tervezéséhez nélkülözhetetlen egy pontos, naprakész és részletes adatbázis. A szélessávú infrastruktúra teljes kiépítésével a háztartásokban és a vállalkozásoknál is elterjedhet az elektronikus szolgáltatások, digitális alkalmazások használata, ami hozzájárul az életminőség javulásához és a gazdaság versenyképességének növekedéséhez.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Budapest, 2015. február 27.